O Udruzi OS:

• Promidžba hrvatskog kulturnog identiteta i kulturnog identiteta etničkih manjina kroz manifestacije kulturnih sadržaja čiji su nosioci članovi, suradnici i podupiratelji Udruge.
  • Organiziranje edukativnih tečajeva, kreativnih radionica, seminara, predavanja i okruglih stolova radi promoviranja stvaralaštva hrvatske i upoznavanja bogatstva drugih kultura.
  • Realizacija programa domaće i međunarodne suradnje na kulturnim i umjetničkim projektima i priredbama s ciljem međusobnog približavanja različitih etničkih zajednica i razmjene kulturnog/umjetničkog hrvatskog stvaralaštva i onog prijateljskih naroda.
  • Vođenje i sudjelovanje na programima prekogranične kulturne suradnje i europskih kulturnih politika.
  • Izdavanje knjiga i časopisa iz područja kulture i umjetnosti u skladu sa zakonom.

Zadaće Udruge OS su:

Tuga Tarle

Predsjednica udruge

Profesionalni diplomat, promotor hrvatske kulture u svijetu (Čile, Španjolska, Australija, Slovačka) i društveno angažirana publicistkinja i književnica: inicirala i vodila Zakladu za skrb o djeci žrtvama rata – DORA (1991. – 1996.), pokretač i prva predsjednica Hrvatske humanitarne mreže te povjerenica podružnice SDLSN-a pri MVEP-u (2008. – 2012.). Sredinom 90-ih članica uredništva časopisa Matica Hrvatska, matice iseljenika i suradnica više izdanja Hrvatskoga iseljeničkog zbornika te brojnih drugih dnevnih novina i časopisa, televizijskih programa te 1. i 3. programa Hrvatskog radija. Osnovala Hrvatsko-španjolsko društvo prijateljstva u Madridu (2001.) i Diplomatski klub zamjenika veleposlanika u Bratislavi (2011.), vodila (1992. – 1995.) političku tribinu KIC-a Kamo ideš, Hrvatska? te osmislila, organizirala i vodila mnogobrojne kulturne i humanitarne priredbe i događanja u RH i u inozemstvu u europskim i svjetskim metropolama. Po obrazovanju prof. filozofije i komparativne književnosti, po zanimanju diplomat i promotor hrvatske kulture, po vokaciji humanista; poliglot, udata, majka četvero djece i baka šestero unučadi.

Lydia Patafta

POTPREDSJEDNICA UDRUGE

Rođena u Bratislavi. Diplomirala je produkt dizajn na Akademiji za primjenjenu umjetnost u Beču kod profesora Rona Arada. Po završetku magisterija dolazi u Zagreb gdje se na početku bavila dizajnom te dizajnom interijera.
Od 2005 godine intenzivno se bavi slikarstvom, ilustracijom, stripom te pisanjem proze za odrasle i djecu. Osnovala je časopis Valter za kulturu i umjetnost.

Peter F. ‘Rius Jílek

Slovakist; književni kritičar i publicist. Držao je predavanja i seminare u Bratislavi na Sveučilišti Komenskog i Akademije izvednenih imjetnosti. Trenutno je zaposlen na Katedri za slovački jezik i književnost Odsjeka za zapadnoslavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u sklopu lektorata slovačkog jezika i kulture Ministarstva školstva, znanosti, istraživanja i sporta Republike Slovačke. Više nalazite na stranicimawww.jilekonline.eu i www.kritiky.sk.