OSVRT NA TEKST JURICE PAVIČIĆA “POUKA SLOVAČKOG FILMSKOG HITA”

Poštovani g. Pavičić,

u Jutarnjem listu od 19. studenoga 2014. pročitala sam Vaš osvrt na film Kandidat, slovačkog redatelja Jonáša Karáseka. Iznenadilo me je što nigdje ne navodite činjenicu da se ovaj film našao na repertoaru Kino kluba Grič u okviru 2. Dana slovačke kulture u organizaciji naše Udruge OS koja s četverodnevnim programom kulturnih priredbi obilježila svoj prvi rođendan otkako je započela djelovati na hrvatskoj kulturnoj sceni.

Smatramo da je zbog potencijalno zainteresiranih gledatelja bilo potrebno istaknuti činjenicu da će ovaj film biti prikazan samo jedanput (na sreću, dvorana je bila ispunjena do zadnjeg mjesta), ali i navesti organizatora koji je zagrebačkoj publici omogućio susret s ovim filmskim djelom u okviru uspješne realizacije druge po redu priredbe Slovačkih dana u Zagrebu prikazavši niz zanimljivih i vrijednih sadržaja sa suvremene slovačke kulturne scene.

Osim Udruge OS i Veleposlanstva Republike Slovačke u RH, u realizaciji navedenih Dana bilo je angažirano nekoliko institucija i udruga čemu naši mediji nisu posvetili ni minimalnu pozornost. U vrijeme kad se kulturna zanemaruje, a one koji nemaju svoje medijske “kumove”, prešućuje, barem smo toliko zaslužili da budemo spomenuti u kontekstu Vašega prikaza o filmu Kandidat.

S poštovanjem,

Tuga Tarle, predsjednica Udruge OS