TRIBINA: ETIKA I PITANJE OPSTANKA

Srijeda 17. prosinca u 19 sati
Knjižnica i čitaonica Bogdan Ogrizović

Predavač: Tuga Tarle, prof.

U svijetu u kojem je relativiziranje etičkih vrijednosti svakodnevna pojava, a nemoralan odnos spram čovjeka model političkog djelovanja i praksa ucjenjivača bankarskih mogula i moćnih korporacija, čovjeku je oduzeto dostojanstvo koje mu po njegovoj prirodi pripada, pretvoren je u roba/robu čija je svrha održavanje gole egzistencije ili pak konzumeristička strast, puki užitak ili neutaživa žudnja za moći.

Ne samo da je Bog mrtav kako je objavio Nietzsche nego je i čovjek postao nepotrebna štetočina koja narušava harmoniju našega planeta.

Kako u tome svijetu vratiti osjećaj odgovornosti za drugoga/bližnjega? Kako sačuvati biološki supstrat zemlje? Kako probuditi osjećaj straha od posljedica ovog iskoraka na stramputicu na kojoj se zateklo čovječanstvo? Kako ponovno moralno osoviti čovjeka i okrenuti ga iskonskim vrijednostima i vrlinama koje još nisu dovedene u pitanje?

Nekad je čovjek iz straha pred vrhovnim autoritetom (Bog stvoritelj) nastojao živjeti u skladu s ćudorednim pravilima, a po kršćanskom nauku sudjelovati u djelima milosrđa. Danas pak, odbacivši etičko nasljeđe predaka, bez moralnog kompasa, svojim djelima i propustima priziva autoritarnu vladavinu moći da mu ova diktira sudbinu, podržava strah i bijedu novoga ropstva kojemu se sam dobrovoljno predaje i prepušta.

Etika je izgubila bitku sa suvremenom tehnološkim dostignućima, a moralne maksime s nihilističkim odnosom spram života. Kulturu života zamijenila je kultura smrti. Nažalost, ta zaraza nihilizma i beznađa prisutna je i u Hrvatskoj koja je samo dio toga općeg bunila čovječanstva.

U čemu se krije ono spasonosno?  Što bi se trebalo dogoditi da se pojavi ona prevratnička misao koja bi probudila kulturu srca da se odupre napastima potrošačkog Moloha prije pojave totalnog kaosa. Jedino u tome susretu odgovornosti mene spram drugoga leži šansa za čovjeka. Univerzalnim ljudskim pravima treba pridodati i univerzalne dužnosti homo sapiensa spram svakog ljudskog bića čije dostojanstvo se ne smije ničim i ni na koji način dovesti u pitanje pa tako i odgovornost spram svijeta kao ljudskog okoliša iz kojega se crpi energija života.

Bez toga nema nade za čovječanstvo.