UZ 2. DANE SLOVAČKE KULTURE U ZAGREBU

Kultura odražava autentično duhovno i materijalno bogatstvo svakoga naroda. Bogatstvo kulture nalazi se u činjenici da je otvorena životu, da se njime nadahnjuje i da iz njega neprestano stvara nove vrijednosti oplemenjujuću egzistenciju određene zajednice, ali u interakciji sa svijetom, drugima i drugačijima, da sadrži u sebi mogućnost primanja i davanja. U toj činjenici i Udruga Os nalazi svoj smisao postojanja, u stvaranju takvih prilika koje će omogućavati interkulturni dijalog i susrete različitih kulturnih inačica u našoj sredini.

2. Dani slovačke kulture predstavljaju zato za Udrugu OS  osobit izazov, tim više što postoje mnogobrojne kulturne i društvene poveznice slovačkoga i hrvatskoga naroda u kojima se njihova sudbina doticala i preplitala tijekom duljih povijesnih razdoblja.

Slovačka je zemlja u mnogo čemu bliska Hrvatskoj, od veličine ozemlja do relativno nevelikog broja stanovnika, od običaja i kulturnih navika do sličnosti jezične inačice pa je komunikacija među nama i bez posebnoga napora moguća.

Već od prvih predodžbi o Slovačkoj i Slovacima otkriva vam se jedan posve novi obzor i spoznaja o srdačnosti i skromnosti, pristupačnosti i jednostavnosti njezinih stanovnika kakva se rijetko susreće danas u Europi. Oni s ponosom gledaju na svoju prošlost, baštinu i kulturu, a prema hrvatskoj subraći iskazuju poštovanje i iskrenu naklonjenost.

Zadaća Udruge OS  u realizaciji 2. Dana slovačke kulture u Zagrebu sastoji se upravo u nastojanju da našim sugrađanima približimo duh slovačke kulture i njezina najbolja suvremena postignuća. U tome su nam pomogli naši pokrovitelji: Veleposlanstvo Republike Slovačke u RH i Društvo hrvatsko-slovačkog prijateljstva te suorganizatori: Lektorat slovačkog jezika i kulture u Zagrebu, Europski dom Zagreb, Klub kino Grič,  MS AGENCY s.r.o. – Martin Sloboda, Bratislava Tourist  Board (BTB) i  na čemu im svima srdačno zahvaljujemo.

Tuga Tarle, predsjednica

Pozivnica 2. Dani slovačke kulture 2014